fbpx
page-header

Japandi w Łodzi

Projekt minimalistycznego mieszkania inspirowanego stylem japandi w Łodzi

Projekt wnętrz mieszkania o powierzchni 50 m2 przygotowany został dla młodej pary grafików. Oprócz strefy dziennej, łazienki w lokalu jest jeden pokój. Jednym z początkowych założeń było to, żeby przestrzeń była jak najbardziej kompaktowa i w znacznej mierze zabudowana meblami w formie prostych geometrycznych brył i oszczędnych form. Całość zaproponowano w jasnych i stonowanych barwach z elementami bardzo jasnego drewna na tle białych ścian. Przestrzeń dzięki temu dostała dużo światła, co jednocześnie powoduje, że optycznie jest większa. 

Blat kuchenny przedłużono na strefę pracy, zmieniając go na tym fragmencie na formę drewnianego długiego biurka. Podzieliliśmy go na trzy części – dwa stanowiska pracy i dodatkowe pole, pod którym chowany jest stół i cztery pufy. Naprzeciwko zaproponowano strefę relaksu z małą sofą i ścianą TV. W razie potrzeby będzie można te dwie strefy wydzielić zasłoną, której szyna z ściany z oknem zawija się na środek pomieszczenia.

Łazienkę, podobnie jak strefę dzienną zaprojektowano jako minimalistyczną i kompaktową, ukrywając jak najwięcej wyposażenia w szafkach. Starano się przy tym, aby użyte materiały stanowiły ciekawą, dynamiczną kompozycję, włączając do tej gry oświetlenie, w którym przewidujemy dwa scenariusze – raz gdy oświetlenie jest pełne i komfortowe do wykonywania „prac” przed lustrem, a innym razem gdy oświetlenie jest wyciszone, w ciepłym klimacie – idealne na wieczór. Blat zaprojektowano z kompozytu, fronty wykończyliśmy powłoką akrylową w wykończeniu matowym w kolorze jasnoszarym, zmacerowanym z kolorem płytek ceramicznych.

W sypialni zaproponowano aby meble były w takim samym wykończeniu co w strefie dziennej – w jasnym drewnie.
Szafa na jednej ze ścian ustąpiła nieco miejsca małemu kącikowi z blatem i regałem na książki. Na ścianie za blatem zaproponowano lamele drewniane, które stały się również motywem wykończenia za łóżkiem.


Projekt: 2021
Planowana realizacja: 2022
Powierzchnia: 50 m2